• Πλένετε συχνά τα χέρια σας
  Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό τζελ χεριών
  Γιατί; Γιατί έτσι σκοτώνεται ο ιός αν βρίσκεται στα χέρια σας.
 • Εφαρμόστε κοινές πρακτικές υγιεινής
  Όταν βήχετε και φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα ή χαρτομάντιλο - πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο σε έναν κλειστό κάδο και καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο αντισηπτικό τζελ χεριών ή σαπούνι και νερό.
  Γιατί; Καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σε βήχα/φτάρνισμα εμποδίζεται η εξάπλωση του ιού. Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε στα χέρια σας, ενδέχεται να μολύνετε αντικείμενα ή άτομα.
 • Διατηρήστε απόσταση ασφαλείας με τους άλλους
  Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου με τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που βήχουν, φτερνίζονται και έχουν πυρετό.
  Γιατί; Όταν κάποιος που έχει μολυνθεί με νόσο του αναπνευστικού (όπως ο COVID-19), βήχει ή φτερνίζεται, εκτοξεύονται μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, είναι πιθανό να κολλήσετε.
 • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
  Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορούν να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα μολυσμένα χέρια σας, μπορεί να κολλήσετε.
 • Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα έγκαιρα
  Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει σε μια περιοχή όπου έχει αναφερθεί ο COVID-19 ή αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει και έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό.
  Γιατί; Κάθε φορά που έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Συμπτώματα από το αναπνευστικό με πυρετό μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά αιτιών (πχ κοινό κρυολόγημα ή εποχική γρίπη) και χρειάζονται ιατρική εξέταση και αντιμετώπιση.
 • Εάν έχετε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού
  Αν έχετε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, ακολουθήστε προσεκτικά τους προαναφερθέντες βασικούς κανόνες υγιεινής, εξεταστείτε από τον ιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.